dimecres, 2 de novembre del 2011

Colombia: mujeres y niñas sobrevivientes de violencia sexual exigen justicia




La violencia sexual contra la mujer es una práctica habitual, extendida, sistemática e invisible en el contexto del conflicto armado colombiano.” Corte Constitucional de Colombia, 2008.

Sandra i Carlos vivían en un departamento de Vichada hasta que en julio de 2010 unos soldados les detuvieron acusados de guerrilleros. Los soldados acusaron sexualmente a Sandra.

Las autoridades se han negado a reconocer la declaración de la pareja, y no han recibido ninguna ayuda del Estado. La pareja denunció la agresión de la Fiscalía General de la Nación que ahora investiga el caso. Ha habido muy pocos avances.

Las mujeres sufren abusos sexuales por el simple hecho de serlo. Muy pocos autores de estos crímenes han comparecido ante la justicia. Las defensoras de derechos humanos y las líderes comunitarias son agredidas también sexualmente en represalia por su labor o en un intento de silenciarlas.

Se puede observar que en Colombia, como en muchos otros sitios, hay mujeres que son acosadas sexualmente. Ésas son víctimas.

Los soldados, son un ejemplo clarísimo de actores, que por ejemplo en el caso de esa pareja, se la llevaron acusándoles de guerrilleros y luego abusaron sexualmente de Sandra.

También vemos un claro caso de actores sin el uso de la violencia, como son las defensoras de derechos humanos y las líderes comunitarias. Ellas también, son un caso de víctimas, al ser acosadas sexualmente para conseguir que permanezcan en silencio.

Es una clara violación de los derechos humanos.

Personalmente pienso que nadie debería pasar por eso, y nadie se lo merece.Tampoco entiendo como la justicia no puede hacer nada al respecto, tiene que ser tan duro pasar por algo así. Encima, cuando gente como las defensoras intentan ayudar, no hacen más que salir perdiendo, agrediéndolas a ellas para que no se lo cuenten a nadie y permanezcan en silencio.

Ninguna mujer se merece pasar por esto, y menos aún que haya gente que piense que si, y que sea solo por el hecho de serlo.

Laia Soler Izquierdo (4t ESO A)

5 comentaris:

  1. No és just que en les guerres, les dones que són les que menys culpa tenen, hagin de ser les que més pateixin. Són utilitzades per fer mal als seus enemics, quan no és necessari ficar-les en aquest conflicte.
    No haurien d’haver aquests conflictes, però com no sempre es poden evitar, almenys no hauríem de permetre que aquestes dones siguin víctimes i se’ls trepitgi els seus drets humans d’aquesta manera.
    Però, el que encara veiem més degradant és la violació de les dones defensores d’aquests drets humans que només volen ajudar.
    Totes aquestes dones són veritables víctimes i creiem que tots aquests homes infractors de drets humans haurien de ser castigats severament i que algú hauria d’actuar per evitar que aquestes situacions es tornin a repetir.

    ResponElimina
  2. A Colòmbia, hi ha moltes persones que són assetjades sexualment, això a totes les persones els sembla injust, ja que això queda marcat durant tota la vida, tan psicològicament com físicament. En aquest cas destaquen els actors que són les persones que assetgen i també destaquen les víctimes (les persones que ho pateixen (en aquest cas violades)). Ara, el perquè ho han fet, és perquè els soldats pensaven que ells eren guerrillers, però... Tenien proves? Per no oblidar-nos dels drets humans que en aquest cas han violat, com hem dit abans, per violació o assetjament sexual.

    ResponElimina
  3. Los hombres creen que pueden abusar de las mujeres por el simple hecho de serlo, creen que así tienen más autoridad, y se saltan el derecho humano de que todas las personas son iguales. En este caso, los soldados que son los actores, abusan de Sandra porque creían que ella y Carlos eran guerrilleros, pero eran las víctimas. Ningún hombre tiene el derecho de hacer algo así a una mujer. Y la justicia no hace nada al respecto.

    ResponElimina
  4. Les causes del conflicte colombià són produïdes per l’enfrontament que hi ha entre les FARC i el govern que compta amb el suport dels paramilitars.

    Durant el conflicte es produeixen violacions dels drets humans per part dels dos bàndols.

    Les dones són les que pateixen més aquestes violacions, ja que les fan servir com a objectes per a desmoralitzar a l’oponent. En moltes ocasions després de les violacions les dones són repudiades i menyspreades, però sobretot ignorades.

    El cas de la Sandra i en Carlos es un clar exemple d’una de les moltes injustícies produïdes com a resultat dels conflictes.

    ResponElimina
  5. La Sandra i el Carlos van ser detinguts per part de l’exèrcit colombià, suposadament, per formar part d’una guerrilla que aterreix Colòmbia, les FARC. Els soldats de l’exèrcit colombià van abusar sexualment de la Sandra. És una mica fort que les autoritats colombianes no creguin la declaració de la parella i a més és molt impactant que l’estat no doni cap ajuda a aquests joves, després del que han patit. Crec personalment, que en el segle XXI i en un país, que si bé, no és un país dels més rics, tampoc és tan subdesenvolupat, que es permeti aquesta violació tan forta dels drets humans em sembla una barbaritat. Aquestes dones i, fins i tot, nenes que pateixen aquests abusos són víctimes i per tant haurien de ser ajudades per l’estat i això sorprenentment no passa. M agradaria acabar el meu comentari amb un article extret de la Cort Constitucional de Colòmbia i que a més encapçala la notícia, diu així: “La violència sexual contra la dona és una pràctica habitual, extesa, sistemàtica i invisible en el conflicte armat de Colòmbia”, això ho diu la Cort Constitucional de Colòmbia. De veritat, sense comentaris.

    ResponElimina